Monday, December 8, 2014

Lupa dan Ingat

Aku menghadiri satu kenduri tahlil/arwah di rumah orang kaya. Aku pergi bersama rakan pejabatku Encik K. Encik K bawa anak kecil dia. Isteri Encik K yang sarat mengandung itu tak dapat sertai kami sebab dia kena kerja separuh hari di hari sabtu.

Kami sampai tengah hari, jam 12 lebih. Nasib baik aku dan Encik K sampai sebelum bacaan yassin bermula. Aku tak mahu ketinggalan bab itu. Lalu aku duduk menyempil di kalangan wanita. Kebanyakkan ahli keluarga orang kaya ini ramai yang kahwin campur. Hasilnya, tetamu yang hadir cantik-cantik, anggun dan wangi. Malah golongan nenek yang sedang memangku para cucu pun jelita bukan main. Aku terasa berada di lautan bidadari pulak.

Habis bacaan yassin, di teruskan pula dengan tahlil. Masa itu mata aku mula melilau, sambil dalam hati memuji ciptaan Tuhan. Aku jeling juga Encik K di bahagian lelaki yang sedang melayan anaknya. Dari sudut sisi aku lihat ada seorang jejaka sasa bertshirt putih kusyuk mengikuti pembacaan imam. Di mata aku, badan dia memang fit. Kan bagus kalau aku pun fit macam itu. Angan aku sambil memegang perut sendiri. Berlawanan pula dengan perasaan aku semasa lalu di meja buffet tadi.

Seterusnya, para tetamu di jemput makan. Lelaki ambil makanan dahulu. Manakala yang perempuan sibuk bersalam-salam dan bersapa mesra. Aku agak Encik K mesti belum ambil makanan sebab sibuk dengan anaknya.

Aku keluar sambil bersapa mesra dengan beberapa encik yang aku kenal.

“ Hai… Macam kenal aje.” Ada satu suara menegur agak kuat dari belakang.

Aku toleh. Jejaka sasa tadi memandang tepat muka aku lalu melempar senyum sambil melambai. Aku perhati muka dia kejap. Cuba mengecam. Pandang kiri-kanan takut dia sebenarnya tegur orang lain. Mustahil pula dalam lautan orang yang cantik-cantik dan kacak belaka ini aku pula sasarannya. Ini boleh menimbulkan skandal.

“ Tak surelah nama tapi ingat saya tak? Ingat tak?” Dia senyum lagi dan berdiri betul-betul depan aku. Tinggi dan gagah.

“ Alamak. Tak Ingatlah. Ni siapa ya?” Aku blur.

“ Ni Epylah. Ingat tak?” Dia memperkenalkan diri.

“ Epy… Epy…” Otak aku cuba buka folder-folder lama.

“ Oh… Epy tu. Epy yang Jo suruh baca novel jiwang, kalau habis Jo belanja KFC tu kan?” Aku mula teringat. Rasa nak tergelak.

“ Bab yang tu tak ada pulak saya ingat. Hahaha! Tapi rasanya memang ada kot. Beli novel jiwang pertama kali. Tapi sampai sekarang tak habis baca lagi.” Dia pula tergelak. Tetamu lain tidak menghiraukan kami. Jadi tiada skandal di situ.

Aku minta diri, tolong dokongkan anak Encik K. Encik K pula ambilkan aku makanan. Kami memang team work dalam semua perkara.

Sedang aku makan. Epy datang dengan pinggan makanan dia lalu duduk semeja dengan aku dan Encik K. Dalam banyak meja lain, meja kami juga yang dia tuju. Encik K pun ingat-ingat lupa Epy. Beberapa tahun lepas, Epy pernah sertai events dengan company boss kami.

Rancak aku berborak dengan Epy mengimbas kenangan lama. Epy cakap masa kita orang berkenalan dulu dia baru budak diploma. Rambut pulak botak lepas balik umrah. Sekarang rambut dah panjang. Dia ada bina badan sikit. Patutlah makin lain. Makin handsome. Aku puji-puji dia. Malu kejap mamat tu. Tapi memang betul pun Epy handsome.

Sambil borak tu aku tak berhenti makan. Memang sedap hidangan rumah orang kaya. Epy makan sepinggan aje. Jaga badan agaknya. Aku sengaja makan lagi sambil cakap sedap~sedap. Mungkin dia tak tahan tengok cara aku, akhirnya dia mengalah. Dia ambil makanan lagi dan ambil untuk aku juga. Encik K kami tidak hiraukan. Romantik betul. (atau sebenarnya Encik K yang tak hiraukan kami. Cis!)

Sebelum balik, kami bertukar nombor. Dia pesan berkali-kali, kalau tersesat area Uitm Shah Alam hubungi dia, boleh makan KFC sekali.

PS : Siapa nak nombor telifon Epy?


2 comments:

Followers