Tuesday, December 3, 2013

Pengkid dan Stereotaip

Sepanjang tahun ini aku jumpa pelbagai orang.

Aku jumpa rakan-rakan pembaca blog aku. Duduk lepak, borak, dating. Apa sahaja.

Ada juga yang sama chat, berbalas email dan borak-borak di twitter.

Jo Rahim bukanlah misteri orangnya.

Antara soalan yang keluar dan sering jadi pertanyaan adalah.

“ JO, YOU NI PENGKID LAGI KE?”

Soalan ni keluar sebab orang yang bertanya mungkin jadi keliru sebab apa yang kamu dengar, tengok, saksikan dan rasa, lain. Atau orang yang bertanya saja aje nak bertanya. ‘Saja’.  Ada ke?

Lagi-lagi aku ni. Di pejabat bertudung. Pergi kenduri bertudung. Lepak dengan Naruto bertudung, dengan jantan lain tak bertudung. Dengan famili bukan sahaja tak bertudung, bercoli pun aku malas kadang-kadang. Ehem... Geleng kepala.

Aliran stereotaip mengatakan pengkid itu selalunya seorang perempuan yang perangai macam jantan, macho, berambut pendek, berpakaian seperti lelaki, pakai bengkung/binder, merokok, ada girlfriend, berani, agresif, kalau duduk mesti nak terkangkang aje, jalan berkepak, minat bersukan, tak tahu masak, gagah, muka garang, minat kerja-kerja kasar dan lain-lain.

Jadi bila jumpa aku yang berambut pendek, suka pakai jeans dan tshirts lusuh dengan muka tanpa bedak tapi tahu masak, takut hantu, tak ada girlfriend, kuat membebel macam mak cik-mak cik, cepat nangis, suka duduk rumah, jadi kadang-kadang memang akan keluar ayat.

“ Kau ni gaya aje macam jantan, tapi lembik.”

Jangan percaya apa yang kau nampak. Gagahnya aku ni hanya keluar di waktu kecemasan sahaja.

Sebenarnya aku memang menepati hampir separuh stereotaip pengkid tu.

Jenis bila tengok sekali pandang memang akan terdetik dalam hati. Lalu kata.

“Pengkid dia ni.”

Jenis yang akan di pandang dari atas ke bawah kalau nampak masuk ke surau perempuan.

Jenis yang kalau ada bangkai tikus mati aku akan menjadi the chosen one untuk membuangnya.

Jenis yang kalau kau seorang perempuan yang mempunyai keluarga yang alim dan konservertif tidak akan kau berani bawa aku datang rumah dan perkenalkan pada keluarga sebagai kawan baik.

Maka, jawapan untuk soalan tadi.

“ YA, BETUL TU.”

Hah, mengaku aje kan senang. Sensitif konon.
Jadi di penjara mana mahu kau penjarakan aku?

PS : Soalan di atas ini lagi baguslah dari soalan : 
       "So Jo, you ni top ke bottom?"
        Rasa nak penampar.

9 comments:

  1. Replies
    1. rasa nak share, email la. cerita. boleh dengar. - aku_jo@hotmail.com

      Delete
  2. i know how you feel jo. aku selalu jugak kena. just because aku ada characteristic pengkid, eventhough aku straight, still label as pengkid. tak paham betul.

    ReplyDelete
  3. Hehehe...
    straight to the point kan senang...
    Agagaga....
    ak pon pengkid...
    cme dlm proses utk bubh...
    Tp ssh jo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. susah tak apa, asalkan ada pergerakan.
      yg penting buat baik selalu ok!

      Delete

Followers