Tuesday, May 27, 2014

Cair

Banyak pendapat yang aku baca mengatakan seksualiti perempuan lebih 'fluid' berbanding lelaki. Maka lebih mudah untuk perempuan tertarik pada perempuan. Sedikit sebanyak aku setuju dengan pendapat ini.

Lagi-lagi zaman sekarang. Tahun 2014.

Imbas kembali 16 tahun lepas. Zaman rambut belah tengah ala Badrul Muhayat. Aku sibuk usha awek sana sini. Dari pengawas sekolah yang comel, budak junior naif yang pendiam sehinggalah awek kelas pandai. Dapat pulak tu. Iya, memang golongan menentang pun ramai. Atas angin pun ada dan yang menyertai sekali pun berlambak. Cinta monyet kata orang.

Masuk pula zaman universiti. Lebih tertutup. Lebih tertumpu pada pasangan. Tapi masih ada yang curi main mata. Senyum gatal. Cemburu.

Bila mula kerja. Lagilah jumpa pelbagai peringkat umur. Gadis baru nak naik, isteri orang, janda, general manager, amoi skima. Lebih terbuka dan membuka.

Itu baru mukadimah. Cerita sebenar adalah berpegang metafora mat saleh yang berbunyi:

"Curiosity killed the cat"

Bertambahnya golongan wanita bi-curios. Aku perhatikan ramai spesis ini sedang atau terasa ingin cuba melibatkan diri dengan pengkid atau lesbian.

Bila si bi-curios ini mencuba dan diterima pula si pengkid/lesbian. Selalunya di sinilah konflik bermula. Apabila si bi-curios mula rasa tidak bersedia dengan gaya hidup, dugaan, mulai bosan atau benci. Lalu pengkid/lesbian yang mereka dekati akan ditinggalkan. Selepas itu mereka pula yang lebih keras dengan sentimen anti gay.

Hendak kenal golongan bi-curios spesis ini amatlah susah. Dia mungkin ada di sebelah kau sahaja. Mungkin orang yang hari-hari 'heart' instagram kau. Paling mengeleng kepala, selalunya si bi-curious ini tidak tahupun yang dia bi-curious.

Pengkid/lesbian pun ada perasaan. Kalau ditoreh, berdarah juga.

Nasihat aku bagi pengkid/lesbian yang disasar ramai golongan bi-curios ini, tolaklah awal-awal. Sekalipun si bi-curios ini kau yang dah lama crush kat dia. Hati-hati dengan perasaan kau sendiri.

Pada golongan bi-curios yang sekadar nak 'try and error'. Cuci, bilas lalu sidailah perasaan ingin mencuba anda itu. Anda boleh mengubahnya!

Jika hendak diteruskan oleh kedua belah pihak, syok tanggung sendiri. Sedih pun tanggung sendiri.

PS: Jangan cakap aku tak bagi amaran ini untuk diri sendiri. Byeee.

1 comment:

  1. dan kadang-kadang bi-curious inilah, yang mulanya suci, terus parah jadinya. parah yang susah diubat kembali.

    ReplyDelete

Followers