Tuesday, September 29, 2015

Tegar

Petang Hari Raya Aidiladha tahun ini kami sekeluarga buat BBQ di rumah. Aku yang beria nak buat. Seumur hidup aku setakat ini,  adalah dua tiga kali sahaja aku sertai aktiviti BBQ, mandi manda air terjun dan aktiviti sosial lain. Bila aku ceritakan pada abang ipar aku, Abang Uda yang sibuk bakar ayam, ternganga dia. 

Iyalah. Gaya aku memang nampak sosial habis, padahal aku sembur minyak wangi, melawa, lalu duduk depan laptop di rumah sambil melukis atau tengok tutorial melukis.

Malam itu sesudah bergilir solat maghrib. Maka mulalah aktiviti melepak di beranda sambil menikmati kesedapan BBQ dan makanan-makanan lain.

Borak punya borak, kami gelakkan Kak Jen yang tak tahu apa itu VAPE. Akhirnya setelah diberi hint beberapa kali,  dia dapat tangkap vape adalah sejenis rokok elektronik. Apalagi, kemain belagaklah dia bila dapat jawapan. Hampir menari hindustan.

Keluarlah pula cerita tentang bahaya merokok dan aktiviti penagihan dadah yang menular di kalangan remaja di kawasan kampung kami ini. Yang menjadi tokan tentulah abang-abang yang kejap keluar masuk pusat pemulihan tapi masih tak insaf-insaf.

Lalu aku buka cerita lama, yang aku sendiri ingat-ingat lupa…

Masa itu aku di tingkatan dua. Sekolah aku anjurkan kempen anti rokok dan anti dadah. Setiap hari dalam  kelas kena baca apa itu dadah dan bahayanya kepada individu, masyarakat dan negara. Berkesan betul kempen itu, sehingga aku dan kawan-kawan memang rasa benci betul pada rokok dan dadah.

Pada suatu tengah hari selepas balik sekolah, berbekal semangat anak muda yang berkobar, aku dan dua orang kawan terkedek-kedek pergi ke pondok Pak Guard asrama kami. Pak Guard asrama kami namanya Pak Cik Min. Umurnya awal 50-an. Kami selalu perhatikan di pondok itu keluar asap berkepul. Jadi kami syak Pak Cik Min merokok di situ.

Kami jengok-jengok dari luar pondok, lalu nampak Pak Cik Min tengah duduk bersandar di belakang pondok menghabiskan sisa rokoknya. Memang sangat tepat waktunya. Tanpa berlengah lagi dan tanpa memberi salam kami bergilir-gilir memberi ceramah percuma pada Pak Cik Min. Terkebil-kebil orang tua itu di atas serangan bertubi-tubi dari kami.

Ayat keramat kawan aku masa itu, 'sebatang rokok pun boleh memendekkan nyawa penghisapnya.' 

Ayat itu juga menukarkan wajah Pak Cik Min yang terkebil-kebil tadi menjadi separa bengis.

Pak Cik Min mengeluarkan sebatang rokok baru, lalu menyalakannya dengan selamba.

“ Aku ni dah berabad-abad hisap rokok masih tak mati lagi. Berapa ramai orang yang tak hisap rokok pun dah mampos awal-awal.”

Lebih kurang begitu kata-kata Pak Cik Min. Panas betul hati kami.

“ Kami nak bagi nasi…”

Kata-kata kami terhenti di situ apabila Pak Cik Min menghisap rokoknya dalam-dalam sebelum menghembus asapnya beberapa kali ke muka kami seorang demi seorang. Busuk betul baunya. Pening lalat aku dibuatnya. Kawan aku dah batuk-batuk kokol sambil menahan pedih mata.

Kawan aku seorang lagi yang berbadan besar sikit hampir hendak menerpa ke arah Pak Cik Min sebelum di tarik oleh aku. Kami cepat-cepat beredar dari situ.

Aku sempat toleh belakang dan perhatikan Pak Cik Min sedang ketawa terbahak-bahak dengan gelagat tiga orang anak dara yang cuba menasihatinya.


Di asrama, pelajar lain pula syak kami yang menghisap rokok kerana bau rokok di baju sekolah. Naya sungguh.

PS: Jangan berani-berani korang nak buat ayat keramat tu pada perokok tegar. Mungkin mereka boleh bertukar menjadi raksasa.

1 comment:

  1. Org yg tak reti syg nyawa sendiri- mmg dasar la diorg nak kesah diri org sekeliling. Kalau gune ayat: "ko ni keturunan jin ke, sbb suke makan asap" dekat perokok tegar- ada unsur2x bakal kene siku kepala tak?

    ReplyDelete

Followers