Monday, September 23, 2013

Tahu juga akhirnya.

Masa aku tanya Honey apa salah aku menyebabkan kami putus. Salah satu antara jawapannya adalah, tidak semua hal yang berlaku adalah mengenai diri aku. Masa itu aku baru aku terfikir yang dunia kami ini bukan berlegar keliling aku sahaja. Honey sudah pasti ada cerita dia sendiri. Aku berhenti berfikir secara selfish buat pertama kalinya.

Entah kemabukkan apa malam itu, sedang aku chat dengan Nunu, aku buat pengakuan yang aku crush pada dia dah lama. Tapi dia masih menganggap aku berlawak. Jadi aku biarkan sahaja.

Kami chat lagi sehari dua lepas itu. Tentang rakan kami yang bercerita tentang kisah silam dia. Katanya aku dan seorang rakan sahaja yang tidak tahu. Rakan lain tahu. Nunu pun tahu. Lalu aku bertanya hal itu pada Nunu. Kata Nunu betul, dan atas permintaan rakan itu, dia merahsiakannya.

Lalu sekali lagi aku tekankan soal pengakuan aku itu pada dia. Dia asyik gelak, sehinggalah aku bagitahu yang kakak aku, adik aku, malah beberapa kawan yang rapat dengan aku pun tahu yang aku crush pada dia.

“Cuba bagi reason, asal Jo crush kat Nunu ?,” Tanya dia.

“Entah, sebab Nunu yang Nunu tu kot,” Malas betul aku nak jawab. Bukan ada alasan kukuh pun.

Dia tak puas hati, dia tanya lagi. Dia cuba korek lagi. Classic Nunu.

“ Jo suka ketawa Nunu, cara Nunu cerita, cara Nunu bossy, suara Nunu yang macam nak nangis tu. I love your smell sometimes… Your hair. OMG, dah…dah..” Aku luahkan. Malu woi.

Dia gelak terus. Masih lagi anggap aku berlawak.

“ Nunu sayang Jo jugak. Tapi Nunu straight Jo, Kalau Nunu bengkok mesti balas cinta Jo.” Dia membalas dalam tawa.

“ Jo pun tak nak camtu, Jo cool aje.” Aku menerangkan.

“ Jo bisexual ke? Seriously.” Ayat dia mula menampakkan keseriusan.

“ Nunu rasa? Apa yang Nunu rasa pasal Jo. Cuba Nunu cerita.” Aku tanya dia semula.

“ Nunu rasa apa yang cakap ni Jo saje buat kelakar. Nunu tahu Jo sayang Naruto, and Nunu rasa Jo sayang Nunu macam kakak sayang adik je.” Dia menjelaskan.

“ Nunu tengok Jo la. First impressions?” Aku tanya lagi. Biar dia sendiri bagitahu apa yang dia fikir.

“ Pengkid, tapi bila dah kenal taulah Jo macam mana.” Dia memberitahu apa yang dia rasa.

“ Yang mula-mula tu dah betul.” Aku jawab.

Lalu pelahan-lahan aku ceritakan secara ringkas pasal aku, pasal dia, pasal hal lama-lama. Sepanjang chat memang kami gelak ajelah. Terutamanya bila flashback balik. Part mana yang dia patutnya dah boleh perasan dah yang aku crush pada dia.

Bila aku tanya, dia tak rasa kekok, pelik atau tak suka dengan pengakuan aku ini. Kata Nunu semua orang ada cerita masing-masing.

Aku rasa lega sikit. Lega dapat bagitahu, lega tak payah nak simpan.

Dan kami masih kawan. Masih boleh nak buat lawak 18sx.

No comments:

Post a Comment

Followers